medical taping concept

 

Medical Taping is een methode uit Japan waarbij spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures. Spieren verzorgen namelijk mede de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Het Medical Taping Concept gebruikt elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel.

Medical taping, ook wel bekend als kinesiotaping, is de langverwachte opvolger van het tapen met conventionele sporttape. Gewone sporttape heeft hoofdzakelijk als doel de bewegingsmogelijkheden van een spier of gewricht te beperken. De sporttape wordt hiervoor onder druk aangebracht, dit met nadelige gevolgen voor de bloedtoevoer en lymfeafvoer. Het herstel van een blessure duurt hierdoor onnodig lang.

Medical Taping maakt gebruik van elastische tape die anti-allergisch is. De rekbaarheid van de tape is vergelijkbaar met die van de huid, is waterresistent en kan makkelijk 5-6 dagen blijven zitten. Deze tape ondersteunt weefsels en gewrichten in hun functioneren en beïnvloed de receptoren van de huid. De bewegingsvrijheid en de doorbloeding van het weefsel blijven intact. De taping stelt het lichaam in staat op een geheel natuurlijke wijze te bewegen. En tijdens het werk of het sporten werkt de tape voortdurend aan het herstel.

Mogelijkheden: De tape wordt op een dusdanige manier geplakt zodat er een effect ontstaat op het houdings- en bewegingsapparaat. Er valt onderscheid te maken tussen de spiertechniek, ligamenttechniek en aanvullende specifieke technieken. Zo kan met het tapen de spierspanning in een spier verminderd worden, zodat de spier weer soepel wordt en minder pijn geeft. Ook de stabiliteit van een gewricht kan bevorderd worden door het gewricht op een bepaalde manier te tapen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij mensen die gescheurde enkelbanden of een instabiele knie hebben. De tape heeft tevens een zeer positief effect bij kneuzingen en bloeduitstortingen. Deze herstellen ongeveer 2 tot 3 keer sneller door de toegenomen bloeddoorstroming en lymfeafvoer. Ook bij littekens die niet soepel zijn kan de tape worden toegepast om deze losser te maken. Ook door bepaalde huidgebieden te behandelen, kan er via het zenuwstelsel invloed worden uitgeoefend op elders gelegen structuren zoals organen. Het is bijvoorbeeld bekend dat de longfunctie positief beïnvloed kan worden door een tape op de rug. In deze tabel staan een aantal voorbeelden waarbij de tape effectief kan zijn. Er zijn echter nog veel meer toepassingen mogelijk.
Spiertechniek: aanspannen of ontspannen van spieren
Ligamenttechniek: enkelbanden, kniebanden, vingergewrichtjes etc.
Specifieke technieken: o.a. triggerpoints, bursitis, zwelling/oedeem, grote blauwe plekken, remming van overstrekking, positiebeïnvloeding gewrichten
Toepassingen (voorbeelden): Hoofdpijn/migraine, CANS (RSI), spierruptuur, hooikoorts, COPD, tennis- of golferselleboog, lumbago, reuma, fibromyalgie, hielspoor, whiplash, Osgood Schlatter, frozen shoulder, impingement schouder, menstruatiepijnen, bekkeninstabiliteit/pijn, zwelling, littekens, kneuzingen, houdingscorrectie, carpaal tunnelsyndroom, shinsplint, enkeldistorsie